Awaryjne serniczki zamiast ciasta na Święta. Placuszki z makiem gotowe w pół godziny

Dodano:
Syrniki z makiem Źródło: Shutterstock / Yaraslava Melchanka
Miniaturowe serniczki makowe to deser, któremu nikt się nie oprze. Łączę w nich tradycyjne wigilijne produkty, by podać je na ciepło w oryginalnej formie. Smażę, gdy nie mam sernika i zawsze smakują gościom.

Sernik, makowiec, keks, a może piernik? Wszystkich ciast na pewno nie dam rady upiec na Wigilię, ale to nie znaczy, że będzie mało deserów. Gdy robię te placuszki z popularnego serka i maku, mogę skupić się na innych potrawach. A słodka przekąska znika ze stołu szybciej, niż ją smażę.

Jak zrobić syrniki z serka wiejskiego z makiem?

Biorę do nich serek wiejski zamiast twarogu, bo łatwiej go rozdrobnić, ma lżejszą konsystencję i jest słodszy. Oprócz jajek, mąki, cukru i wanilii do masy dokładam jeszcze składnik, który nadaje im świątecznego smaku. To całe suche nasiona maku, z którymi syrniczki (nazywane też serniczkami) są pyszne i przyjemnie chrupią w czasie jedzenia. Z ciasta formuję mniejsze placuszki niż zwykle, by stanowiły poręczny snack. Smażę je od razu na rozgrzanym oleju i mogę serwować.

Przepis: Syrniki z serka wiejskiego z makiem

Pyszne deserowe placuszki makowe z popularnego serka.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Rosyjska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
18
Liczba kalorii
76 w każdej porcji

Składniki

  • 0,6 kg serka wiejskiego (3 opakowania)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek suchego maku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masyOdsącz serek ze śmietanki, a ziarna twarogowe umieść w misce i rozgnieć widelcem lub zblenduj. Dołóż jajka, cukier, mak i wanilię, połącz składniki. Następnie dodaj porcjami 3-4 łyżki mąki, ale tylko tyle, by uzyskać gęstą, zwartą i elastyczną masę.
  2. Formowanie placuszkówNabieraj po dużej łyżce masy, formuj niewielkie kulki, spłaszczaj je do placuszków i obtaczaj w pozostałej mące.
  3. Smażenie syrnikówRozgrzej na patelni sporą warstwę oleju i smaż placuszki na średnim ogniu po 2-3 minuty na stronę, aż się przyrumienią. Wyjmuj na papierowe ręczniki, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Syrniki z serka wiejskiego – wskazówki

Aby syrniki nie były wodniste, śmietankę trzeba odlać. To lepsze rozwiązanie, niż zwiększanie ilości dodatków zagęszczających. Łatwo z nimi przesadzić i syrniki wyjdą twarde i zbite. Dlatego nigdy nie dosypuję do masy całej mąki naraz, tylko dokładam ją porcjami, mieszam i sprawdzam konsystencję.

Idealne ciasto serowe powinno być na tyle plastyczne i klejące, by dało się z niego łatwo formować kulki za pomocą dłoni zwilżonych w wodzie lub oprószonych delikatnie mąką.

Jaki ser na syrniki?

Tradycyjne placuszki robi się z sera białego. Do najczęściej zalecanych rodzajów należy twaróg półtłusty, bo jest jednocześnie zwarty i kremowy. Chudy może spowodować, że serniczki będą rozpadać się, a z tłustego masa może wyjść za ciężka.

Popularne są także przepisy takie, jak ten, w których wykorzystuje się serek wiejski. Dietetyczny wariant powstanie z gęstego skyru, który jest produktem odtłuszczonym. Natomiast nie zaleca się używania mielonego sera z wiaderka, bo jest zbyt rzadki i wilgotny. Do takiej masy trzeba dodać więcej mąki, przez co zamiast syrnika powstanie raczej pszenny placek.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...